کشور ایران با تمدن و تاریخ چندهزار ساله پتانسیل زیادی برای جذب گردشگران دارد. ورود گردشگر به ایران در سالهای اخیر تحت تاثیر اتفاقهای مختلفی از جمله توافق برجام و نا امن شدن ترکیه، عراق و سوریه افزایش چشمگیری داشته است. در سالهای اخیر نیز شاهد گردشگران جوانی هستیم که به ایران سفر کردهاند. اما ادامه این راه و افزایش تعداد گردشگران، تنها وابسته به عوامل سیاسی نیست. بلکه عوامل دیگری همچون زیرساختهای گردشگری و میزان ظرفیت مقصد نیز بر آن اثرگذار است.
هنگامی که راه ورود گردشگران ماجراجو به مناطق مختلف باز میشود، هیچ عاملی نمیتواند مانع ادامه سفر برای آنها شود. هیچهایکرها، بکپکرها و مسافرانی از این قبیل با روحیه ماجراجویانه خود، تمام سختیهای سفر را به جان میخرند. البته شاید این دسته از مسافرین از نظر عدهای، سود چندانی نداشته باشند اما باید بدانید که آنها سفیران گردشگری هستند. بعد از آنها و کسانی که تحت تاثیرشان تصمیم به سفر میگیرند، مسافرینی به مقصد، ورود پیدا میکنند که زیرساختهای گردشگری مانند: جادهها، هتلها و امکانات مختلف دیگر، برایشان اهمیت ویژهای دارد و چه بسا نبود آنها میتواند این دسته از گردشگران را از سفر منصرف کند.
در کشوری مثل ایران که زیرساختهای گردشگری از کیفیت جهانی برخوردار نیست، افزایش کیفیت سفر از راههای گوناگون، اهمیتی دو چندان پیدا میکند. خصوصا که با افزایش سفر، مسافران انفرادی به ایران، کسانی که بدون تورهای گروهی سفر میکنند، باید از امکانات موجود استفاده کرده و در جلب رضایت این دست از مسافران بیش از پیش کوشید؛ به عبارتی، با استانداردسازی فضای موجود میتوان کاری کرد تا گردشگر، کاستیها را نادیده بگیرد.
راهنمای صوتی یک سیستم صوتی پیشرفته برای فراهم آوردن تجربهای متفاوت برای گردشگران است. ویلم ساندبرگ، مدیر موزه اشتدلیک آمستردام (1962-1945)، اولین کسی بود که از تکنولوژی راهنمای صوتی در موزه بهره برد. شاید به نظر، راهنمای صوتی یک تکنولوژی قدیمی باشد که کارایی خود را از دست داده است. اما اگر این دیدگاه را کنار بگذاریم، طبق نتایج بررسیهای موزه متروپولیتن نیویورک، راهنمای صوتی در اصل یک عضو حیاتی برای موزه یا هر مکان دیدنی دیگری است که بازدیدکننده میپذیرد. این دیدگاه که به اصطلاح «طراحی خدمات» گفته میشود، راهی برای ایجاد تجربیات جدید برای کاربر و بهبود آن است تا بازدیدکننده خصوصا گردشگر بینالمللی که تجربیاتی را در کشورهای دیگرداشته است، احساس خوشایندی در طی بازدید داشته باشد. این دیدگاه به قدری مهم است که در آن، حضور راهنمای صوتی را همچون «سفر کاربر» در محل میدانند. راهنمای صوتی همچون تونل زمان، کاربر را به اعماق زمان میبرد و با استفاده از موسیقی یا حتی تصویر، به او کمک میکند تا آنچه که برایش توضیح داده میشود، به راحتی در ذهن خود فضاسازی کند. براساس دست آوردهای این موزه، از بین هر 10 نفر بازدیدکنندهای که از راهنمای صوتی استفاده میکردند، هشت نفر معتقد بودند که با استفاده از راهنمای صوتی توانستند نگاهی دقیقتر به آثار داشته باشند و ارتباط عمیقی با آنها برقرار کنند. در واقع بازدیدکنندگانی که در طول گشت خود از راهنمای صوتی استفاده میکردند، کیفیت بازدید کاملتری را تجربه کرده بودند. از جمله دلایل این امر، شخصی سازی توضیحاتی است که توسط سیستم راهنمای صوتی به کاربر ارائه میشود. وجود راهنمای صوتی، گردشگران را از گوش دادن به مطالبی که به آن علاقه ندارند، میرهاند و آنها به راحتی میتوانند در بخشهایی از موزه و گالری که به آن علاقه دارند وقت بیشتری بگذرانند. به این شکل احساس رضایتمندی بیشتری حاصل میشود.
شاید در نگاه اول افزودن راهنمای صوتی به سیستم موزه شما، کاری هزینهبر به نظر برسد؛ اما وجود راهنمای صوتی میتواند از هزینههای نیروی انسانی به شدت کم کند. با حضور راهنماهای صوتی، دستی نامرئی، بازدیدکنندگان را به شکلی که مد نظر است در مجموعه میگرداند.
به علاوه محتوای موجود در راهنماها بعد از تحقیقات و بررسیهای بسیار، نوشته و تولید میشود. محتوایی غنی که بر اساس اشتباهات انسانی دچار تحریف و دگرگونی نمیشود و در آن تقریبا اثری از شایعات، روایات بیاساس یا منابع نامعتبر نیست. به این شکل شما از نگرانی آموزش نیروی انسانی داخلی یا توضیحاتی که ممکن است راهنمایان تور از منابع نامعتبر استخراج کرده باشند، رها میشوید.
محتوای راهنما صوتی در تمام مدت گشت گردشگران، همراه آنها است. در ایام شلوغی و زمانی که تعداد مراجعان به اوج میرسد، بدترین چیز آن است که گردشگر حس کند، بهره کافی از آن چه دیده، نبرده است. حتی اگر شما برای هر بخش، یک نیروی انسانی اختصاص دهید، باز هم در ایام شلوغی و ازدحام ممکن است عدهای نتوانند از صحبتهای راهنمایان موزه استفاده کنند. عجله، ماندن در صفهای طولانی و همچنین ازدحام در یک بخش، میتواند از عمده دلایلی باشد که گردشگر اطلاعات را به درستی دریافت نکند یا بخشی از آن را متوجه نشود. محتوای راهنمای صوتی، قابل بازیابی و شنیدن مجدد است. از این رو گردشگر هیچ گاه احساس نمیکند که بازدیدش بیفایده بوده است.
وجود راهنمای صوتی با کاهش خطاهای انسانی، توضیحات کامل و جامع و در نهایت کسب رضایتمندی بازدیدکننده، کیفیت گشت او را به شکل چشمگیری افزایش داده و تجربهای منحصربفرد در خاطر او باقی میگذارد. به عبارتی، وجود راهنمای صوتی به استانداردسازی بازدید گردشگر کمک شایانی میکند. افزایش کیفیت گشتها باعث میشود مسافر در کل از سفر خود احساس رضایتمندی داشته باشد.